Макароны барилла по номерам виды

Вы удивитесь, но кроме бабочек, бантиков, завитков, рожек и спагетти существует большой выбор макарон. Оказывается есть капеллини, спагеттини, баветте, букатини. И это мы всё называем одним словом — спагетти. Хотя итальянцы точно знают различие, пока мы учимся выговаривать эти буквы. Накатила совершенное растерянность. В чем отличие? Они так похоже друг на друга. Давайте разбираться по каждой пачке отдельно.

Каждая паста имеет свою толщину, длину. От этого зависит время приготовления. И какой соус к ним подходит. Это целая философия.

В 1877-м году Пьетро Барилла открыл магазин по продаже хлеба и пасты. Первым городом стал Парма. Дальнейшее развитие получила уже спустя 40 лет, когда во главе компании стали сыновья. Они и сделали действительно известную на весь мир торговую марку. Цель их была — индустриализация. Первая фабрика насчитывала 80 работников, а торговая марка появилась только в 1910 году! На этом развитие не остановилось. Внуки продолжили расширять дело. И появление новых технологий позволило облегчить процесс. Уже одна машина месила и выполняла функцию пресса. Это позволило пойти в направление развития торговых сетей. 

Массовая дистрибьюция началась только в 1950 году. Когда итальянцы вышли на американский рынок. В этот период фабрика перестает выпекать свежий хлеб и зацикливает своё производство исключительно на макаронных изделиях. И в 1999 году открыли первый завод в США. С тех пор Barilla стала поистине мирового значения.

И только лишь в 2012 году наладили производства соусов. А в 2014 году был налажен процесс по производству продукции без глютена с заботой об аллергиках. 

Надо отметить, что на сегодняшний день заводы имеются во многих странах мира, в том числе в России. Хотя по сей день предпочтительное производство остается в Италии. Откуда к нам и попадает непосредственно.

Барилла Макароны виды.

барилла спагетти

Номер 1. Каппелини — самый тонкий диаметр, в переводе означает «тонкие волосы». За это и получили своё название. Делают их в центре на севере Италии. Сочетается с легкими соусами на основе масел, например песто. Время приготовления — 3 минуты. Их действительно можно разварить, если не быть внимательными.

Номер 3. Спагеттини — это классические как мы привыкли видеть спагетти. Сочетаются с различными соусами и уже рекомендованы к посыпке сыром. Так как имеют более толстую структуру, что позволяет им быть подвижными. Время варки — 7 минут.

барилла макароны виды

Номер 5. Итальянская кухня не возможна без этого вида. Называются Спагетти. Происхождение — Неаполь. Прекрасно сочетается с мясным, рыбным, сливочными соусами. Время варки — 8 минут.

Номер 9. Форма длинных трубочек. Соусы рекомендованы на основе томатов с сыром. Время варки — 8 минут. В блюда добавляют так же яйца, оливки и другое.

Номер 13. Баветте. Более плоская форма. Время варки так и остается 8 минут. Но при этом разрешаются миксы соусов с травами. Так как за счет своей формы хорошо распределяет по плоскости макарон.

В добавок к сказанному смотрите фотографии со сравнительными картинками.

Барилла макароны Номер 65. Фарфалле в переводе означают бабочки. Хотя в наших странах привычнее их называть бантики. Причудливая форма нравится деткам. Сочетается с соусами на основе овощей. Время варки 10 минут.
Барилла макароны Феттуччине купить в Киеве Феттуччине — ленточки. Плоские полоски шириной примерно 7 мм. Время варки 6 минут. Шереховатая и слегка пористая текстура идеально удерживает соус. Один из самых популярных видов пасты в Италии.
макароны барилла 73 Номер 73. Penne Rigato — отличает большой диаметр и ребристость, хорошо пропитываются соусом! Идеально подходят к мясу и запекания.
Номер 98. Фузилли макароны барилла

Номер 98. Фузилли — в переводе «веретено». Спиральки подходят к различным соусам. С этой пастой возможно ставить эксперименты и не ошибаться, довольно универсальная.

Номер 297. Челлентани – восхитительная паста в форме спиралек. Забавный вид и приятный вкус, хорошо впитывают соус. Подходит для сытного застолья. Время приготовления 10 минут.

Купить Барилла макароны https://denok.com.ua/shop/barilla-italiya/

Любимые макароны в нашей семье

На протяжении нескольких лет покупаю макаронные изделия итальянского бренда Barilla. Среди всех вариантов нам нравятся girandole, имеющие форму тонких спиралей. Выглядят интересно внешне, отлично смотрятся на тарелке. Эти макароны быстро варятся, не развариваются, очень вкусные и сытные.

Очень хорошие листы для лазаньи

Увидела как-то по Акции продавались листы для лазаньи Барилла, приобрела упаковку. Тут же приготовила из фарша и соуса Бешамель домашнюю лазанью. Учитывая, что это был мой первый опыт готовки, блюдо оказалось безумно вкусным, муж пальчики облизывал.

Ксения_Yasha аватар

Длинные макароны для вкусной пасты

Идеальные макароны для пасты! Уже не первый раз использую их мне очень нравится качество и то, что они по итогу не склеиваются, не становятся переваренными и не разваливаются. Указано четкое время, сколько варить и на упаковке, не надо вчитываться в текст.

Ксения_Yasha аватар

Спиральки, которые не склеиваются

Макаронные спирали из твердых сортов пшеницы, которые вообще не склеиваются при варке. Варятся недолго и время указано на лицевой части упаковки — смотреть удобно и не надо искать в описании. Состав вообще удивил — ничего вредного.

Ксения_Yasha аватар

Крупные макароны-раковины

Макароны в виде больших раковин, они прямо огромные, хотя при варке вообще не увеличились в размере. Но из-за своей формы такой большой размер понравился. Варятся всего 10 минут до твердого состояния и не склеится между собой.

Ксения_Yasha аватар

Неслипающиеся между собой перья

Идеальные перья, не склеиваются, размер крупный (при варке практически не изменяется). Удобно указано прямо на лицевой стороне упаковки сколько варить по времени. У упаковки есть клапан для закрывания, можно открывать и закрывать несколько раз.

Ксения_Yasha аватар

Витьеватые макароны огромных размеров

Макароны, которые не развариваются и сделаны из твердых сортов пшеницы. В упаковке 450 грамм, но по ощущениям меньше, чем обычных макарон этой фирмы, возможно из-за завитков. На видном месте написано сколько минут варить до твердого состояния, очень удобно.

Ксения_Yasha аватар

Длинные макароны, которые не слипаются

Качественные длинные макароны, достаточно тонкие (это толщина номер 5), при варке они не сильно разбухают, вообще идеальные (даже в супе они не разбухают). Удобно, что на упаковке указано сколько варить до готовности (если нужно чтобы были мягче, то прибавляю пару минут).

Ксения_Yasha аватар

Звёздочки для супа, которые не разбухнут до огромных размеров

Никогда не пробовала ничего для супа от этой фирмы и меня приятно удивило качество. Звёздочки не распадаются, не раскисают и держат форму в супе. Единственное, они очень маленькие и практически не увеличиваются, может на пару миллиметров.

Леля74_91 аватар

Каково оно разочарование на вкус? Спагетти которые не похожи на изделия из твердых сортов.

Наверное все хоть раз да видели эти синенькие привлекательные коробочки разного размера и разного вида содержимого. Я зачастую проходила мимо них, так как цена меня не совсем устраивала, а переплачивать особо не хотелось. Быть может я когда то и брала их один два раза, но это было давненько.

Alisa_Chichikova аватар

Звёздное небо в тарелке! Или как заинтересовать ребёнка кушать суп⭐

Здравствуйте! Моя мама любит нас иногда побаловать. Недавно она приезжала в гости и привезла нам макароны для детей, а именно BARILLA Stelline n.27) Информация: Вес — 500г Состав: Вся нужная информация есть на упаковке.

Откровенно аватар

Рекомендую.Макароны этой марки очень вкусные. Не развариваются при варке. Вкус настоящих итальянских макарон. Отлично подходят для любых блюд, доступные по стоимости для любого человека. Мои дети просто обожают их. Часто покупаю бантики, спагетти. Оценка

Макароны этой марки очень вкусные. Не развариваются при варке. После варки каждая макаронинка одна к одной.Нет ощущения склеивания .Вкус настоящих итальянских макарон. Отлично подходят для любых блюд, доступные по стоимости для любого человека. Мои дети просто обожают их.

Елена12Елена12 аватар

А у нас опять макароны! И мы этому очень рады!

Всем привет! Одно из любимых блюд детей — это любые макаронные изделия. А взрослые — это выросшие дети! Мы тоже очень любим макарошки! Сегодня у нас на ужин спагетти Barilla Bucatini n.9. Удалось приобрести в Ашане по акции — 80 рублей за упаковку в 400 гр.

Taapywka аватар

Barilla Stelline 27 — макароны из твёрдых сортов пшеницы в форме звездочек. Состав. Качество. Впечатления нашей семьи

Многие мои знакомые выбирают макароны Барилла. У них большой ассортимент, хороший состав, нормальное качество. Цена с каждым годом на них все выше и выше, акции реже и реже.

Juliasolom аватар

Не страшно употреблять такие макароны и вкусно) !

Здравствуй, дорогой читатель .Моя семья очень любит макароны они всегда у нас есть в доме. Несколько лет назад открыла для себя макаронные изделия от фирмы Barilla . Честно ?! Моему удивлению не было предела.

jeevan аватар

Макароны из нута Barilla. Самые вкусные из всех безглютеновых макарошек.

Приветствую!   Я пробовала разные безглютеновые макароны — из кукурузы, риса, чечевицы, теперь ещё из нута. Из положительного — они не самые противные. Из бобовых, на удивление, ещё можно съесть, что не скажешь о рисовых.

Sheada34 аватар

Италия у вас на столе, а рецепт тайский.

Доброго времени суток всем любителям настоящей пасты!   Главным героем сегодня у нас будут макаронные изделия от Барилла.   Будучи профессиональным поваром со стажем уже более десяти лет, считаю своё мнение о данном продукте объективным.   Почему эти макароны стоит брать ?

И еще про спагетти

Спагетти одна из самых распространенных форм пасты. Про цельнозерновые спагетти я уже писала, теперь про безглютеновые . Я не считаю правильным исключать глютен из своего питания, если нет особых медицинских показаний.

Tatiana_bloger аватар

Вкусные и быстрые в приготовлении

Всем большой привет! Я уже съела несколько пачек макарон Barilla и поняла, что забыла поделиться своим отзывом ! Буду исправлять это! Сегодня мой отзыв на Макаронные изделия из твёрдых сортов пшеницы Barilla pipe rigate. Макароны находятся в картонной коробке. Оформление достаточно приятное.

Маришка симпотяжка аватар

Barilla — мания или почему же обычные макарошки так дорого стоят? Теперь и я знаю 😉

Приветствую всех любителей макарошек . Решила я всё же испробовать макароны Barilla, а именно спагетти. Просто все восхищаются ими, а также они очень разрекламированы на телевидении. Ну, думаю я, что же это за волшебные такие макарончики?

Barilla

Barilla logo.svg
Type Società per azioni
Industry Food processing
Founded 1877; 146 years ago
Founder Pietro Barilla Sr.
Headquarters

Parma

,

Italy

Area served

Worldwide

Key people

Guido Barilla (chairman)
Products
  • Pasta
  • ready-made sauces
  • bakery products
  • biscuits
  • toasted bread
  • cereals
  • snacks
  • pastries
  • soft bread
  • brioches
  • power snacks
  • cakes and crisp bread
Revenue Increase €3.936 billion (2021)[1]

Operating income

Increase €361 million (2021)[1]

Net income

Increase €229 million (2021)[1]
Total assets Increase €4.029 billion (2021)[1]
Total equity Increase €1.895 billion (2021)[1]

Number of employees

8,727 (2021)
Divisions 20 brands
Website www.barillagroup.com

Barilla G. e R. Fratelli S.p.A. is an Italian multinational food company. It is the world’s largest pasta producer.[2]

History[edit]

The company was founded in 1877 as a bakery shop in Parma, Italy by Pietro Barilla Sr. The company expanded in 1908, and in 1910 Barilla inaugurated a new pasta factory equipped with a «continuous baking» oven.[3]

After the death of Pietro Barilla Sr. his sons Riccardo and Gualtiero took the reins of the family company, increasing the production and distribution of products, thanks to technological innovations which allowed the company to rapidly transform itself, over the course of the 1920s and 1930s, into the most important bread and pasta company in Emilia-Romagna. In 1919 Gualtiero Barilla died, leaving his brother Riccardo at the helm of the company together with his wife Virginia. In 1947 Riccardo also died and the management passed to his sons Pietro and Gianni, exponents of the third generation. With the advent of the two Barilla brothers, the company experienced a phase of great development, and in 1952 the production of bread was suspended to concentrate solely on pasta. In those years, Barilla quickly transformed itself from a regional company to a company with a strong presence in Northern Italy, thanks to the quality of the products, to the balanced prices and to its innovative capacity, such as the use of cardboard to pack pasta.

In 1960 Barilla became a joint-stock company, and in the following years it opened new factories, in Rubbiano, which marked Barilla’s entry into the cracker and breadsticks sector, and in Pedrignano, just outside Parma.[4]

The company remained in the hands of the Barilla family until 1971 when the American chemical company W. R. Grace acquired a controlling interest. However, Grace left day-to-day control in the hands of Pietro Barilla, grandson and namesake of the company founder. Pietro reacquired control in 1979, and the company has remained privately held ever since.[5]

In 1993 Pietro Barilla died at the age of 80 and the management of the company passed to his children Guido, Luca, Paolo and Emanuela. This led to the fourth Barilla generation, and throughout the nineties the company continued the internationalization process begun at the beginning of the decade under the management of Pietro, opening in 1999 the first production plant in Iowa, in the United States.

This expansion continued with the acquisition of various foreign companies in the food sector, such as the MISKO pasta company in Greece (1991), the Turkish pasta company Filiz Makarna (1994), the Swedish crispbread producer Wasabröd (1999), the joint venture with the Mexican Herdez in 2002 (pasta brands Yemina and Vesta).[4] In 2002 Barilla took over the German company Kamps AG, which was then sold to the Czech Agrofert in 2013, except for the French soft bread company Harrys, which still belongs to the Barilla Group.[6] In 2007 Barilla opened a second production plant in the United States, in Avon, New York.

Since December 2013, in order to have a direct relationship with the American customers, the company has opened some restaurants («Casa Barilla») in the United States: the first was in New York, the second in California.[7]

At the beginning of 2021 Barilla finalized the acquisitions in Canada of the Catelli company (including Lancia and Tolerant brands) and, in the United Kingdom, of the majority stake in Pasta Evangelists, a London-based start-up for the production of fresh pasta for home delivery; operations that mark the international growth of the Barilla Group and its desire to identify and anticipate consumer needs and values around the world.

Overview[edit]

The Barilla family has been at the helm of the company for 145 years. Barilla Group controls Barilla (multinational pasta maker), Mulino Bianco, Gran Cereale, Pan di Stelle, Pavesi, Voiello, First and Academia Barilla (Italy), Harrys (France), Wasabröd (Sweden), Catelli (Canada), MISKO (Greece), Pasta Evangelists (United Kingdom), Filiz Makarna (Turkey), Yemina and Vesta (Mexico) trademarks.

The group produces many kinds of pasta, and is the world’s leading pasta maker with 24.5% of the Italian market.[8] It produces pasta in over 160 shapes and sizes. Barilla brand pasta is sold in numerous restaurants worldwide, such as those belonging to the Pastamania chain.[9] It is also the leading seller of bakery products in Italy. Through its acquisition of the Swedish company Wasa, it is the world’s leading producer of flatbread (a Scandinavian staple), selling 60,000 tons annually.[10]

Barilla Group has 30 production sites, 15 in Italy and 15 in the rest of the world: production plants are located in Italy and in Greece, France, Germany, Norway, Russia, Sweden, Turkey, the United States (in Ames, Iowa and Avon, New York), Mexico and Canada. The company also operates mills in Italy, Greece, Sweden, Turkey, US and Canada. While its central office is in Parma, it has corporate offices in several other countries as well, such as Austria, Belgium, France, Germany, Greece, the Netherlands, Poland, Russia, Slovenia, Sweden, Switzerland, Turkey, the US, Mexico, Brazil, Australia, and Japan. Barilla is distributed in the UK by Euro Food Brands Ltd. Barilla’s Italian production facilities are located in Parma, Foggia, Marcianise, Castiglione delle Stiviere, Cremona, Melfi, Rubbiano, Novara, Muggia[11] and Ascoli Piceno.[12] Its plant in Greece (near Thiva) is the third largest in Europe.[13] The plant where the pasta was made is noted on the packaging by a code letter,[14] whereas products made in Italy are explicitly labeled as such.[15] The wheat used to make the final product is purchased from around the world.[15]

In 2021, the company had a turnover of €3.936 billion, with a net profit of 229 million euros. In 2020, turnover was €3.890 billion (with an increase of 7% compared to the previous year), while net profit reached €351 million (+55% on 2019).

Other activities[edit]

In 1987, on the initiative of Pietro Barilla, the Barilla Historical Archive was created to collect, preserve and enhance the company’s historical documentation, starting from 1877. The archive is located in the Barilla plant in Pedrignano, near Parma, and it contains over 60,000 documents divided by sector, also including the documentation produced by the brands subsequently incorporated into the company: Voiello, Mulino Bianco, Pavesi, Filiz, Wasa, Harrys.[16]

On 30 November 1999 the italian Ministry of Culture declared the Barilla Historical Archive “of remarkable historical interest” because it “bears witness to the development of the food industry in Parma and the evolution of society in Italy”.[17]

Since 2018 the new internet site is active and available, in which it is possible to visit the different sections of the archive, among which are the photo library and TV advertising with more than 2700 commercials.

The Barilla Historical Archive, in 2001, has been among the founding partners of Museimpresa, an Italian association that collects more than 100 members as Museums, Archives and Cultural Institutions and that represents a very useful place for meetings, changes of experiences and knowledge.
[18]

In 2014 The Barilla Historical Archive has contributed to install, at Corte di Giarola near Collecchio (Parma), an ancient 11th century Benedictine Grancia, the Pasta Museum, with equipments and documents of extraordinary interest, including an entire pasta plant dating back to 1850 and the oldest sample of industrial spaghetti dating back to 1837. The Pasta Museum is inserted in the circuit of Food Museums of the Province of Parma, as well as the Tomato Museum, installed in the same Corte di Giarola.

In 2009, the BCFN — Barilla Center for Food & Nutrition (now «Fondazione Barilla») was established: it is a multidisciplinary, independent think tank working for food sustainability and healthy lifestyles.[19]

Sponsorship and promotion[edit]

As of 2020 the ‘global testimonial’ of the company is Roger Federer. The company has sponsored the Italian national basketball team on several occasions,[20] as well as the Italian race car driver Alex Zanardi.[21] Furthermore, Barilla is currently the main sponsor of the US alpine skier Mikaela Shiffrin[22] and tennis player Cori Gauff.[23]

In 2021, Barilla created a Spotify playlist with songs timed just long enough for the perfect pasta.[24]

Controversies[edit]

In 2013, after the chairman Guido Barilla made comments regarding his opposition to adoption by gay families and unwillingness to showcase gay families in his advertisements,[25] some called for a boycott against Barilla products.[26][27][28] Guido later apologized[27] and the company began advocating for LGBT causes.[29][30][31]

In 2022, two Americans filed a class action suit in a California court against Barilla. They accused the company of emphasizing its Italian identity while the majority of its products are manufactured in the United States. Barilla attempted to have the case dismissed, but a judge ruled that the plaintiffs had suffered “economic injury” due to the deceptive advertising.[32][33]

References[edit]

  1. ^ a b c d e Annual Report 2021. Barilla Group.
  2. ^ «Guido Barilla». Forbes. Retrieved 23 August 2019.
  3. ^ Álvarez (1988). «LA MÚSICA EN EL CONGRESO DE CULTURA DE CANARIAS (Noviembre de 1986 — Febrero de 1987)». Revista de Musicología. 11 (1): 324. doi:10.2307/20795224. ISSN 0210-1459. JSTOR 20795224.
  4. ^ a b «BARILLA HISTORY». Archivio Storico Barilla. Retrieved 18 June 2021.
  5. ^ «Barilla: Italian or American». Archived from the original on 1 October 2020.
  6. ^ «Barilla Signs Deal To Sell Lieken To Agrofert». Barilla Group. Retrieved 18 June 2021.
  7. ^ «Casa Barilla | Pasta Kitchen, US». Casa Barilla | Italian restaurant (US). Archived from the original on 17 June 2021. Retrieved 18 June 2021.
  8. ^ Quanto vale il mercato della pasta in Italia e nel mondo, Business Intelligence Group, 4 May 2021
  9. ^ «Unleashing the ‘Mania’ — 7 million plates of pasta sold… and counting!» (PDF). Asia Franchise & Business Opportunities (April — June 2008). Archived from the original (PDF) on 27 February 2013. Retrieved 9 February 2013.
  10. ^ «HomePage». www.wasa.com. 29 September 2020. Retrieved 18 June 2021.
  11. ^ Barilla acquires Pasta Zara’s factory in Trieste, ItalianFood.net, 12 October 2020
  12. ^ «Barilla — Good for You. Good for the Planet». Barilla Group. Retrieved 17 July 2019.
  13. ^ «Barilla July 2008 Report» (PDF). Archived (PDF) from the original on 1 October 2020.
  14. ^ Information from Barilla Spaghetti n.5 packaging
  15. ^ a b «Pasta, Pasta Sauce, and Recipes | Barilla». Pasta, Pasta Sauce, and Recipes | Barilla. Retrieved 17 July 2019.
  16. ^ «The Barilla Historical Archive». Archivio Storico Barilla. Retrieved 18 June 2021.
  17. ^ «BARILLA HISTORICAL ARCHIVE IS ONLINE OVER 35,000 DIGITALISED PHOTOS, VIDEOS AND ADS 141 YEARS OF MEMORIES OF A COMPANY THAT REFLECTS ITALY’S HISTORY». 14 November 2018. Retrieved 13 July 2021.
  18. ^ «Museimpresa». Retrieved 13 July 2021.
  19. ^ «Mission Vision — About Us — Barilla Foundation». www.barillacfn.com. Retrieved 18 June 2021.
  20. ^ Photos — FIBA Olympic Qualifying Tournament (Italy) 2016, FIBA.com, Retrieved 27 September 2016.
  21. ^ Rachel Cohen, Amputee race car driver Alex Zanardi to compete in NYC Marathon in handcycle category, USA Today, 11 January 2007
  22. ^ BARILLA EXTENDS PARTNERSHIP WITH U.S. ALPINE SKIING STAR AND 2014 OLYMPIC GOLD MEDALIST MIKAELA SHIFFRIN
  23. ^ «A NEW ACE JOINS THE BARILLA TEAM». Barilla Group. Retrieved 18 June 2021.
  24. ^ https://www.foodnetwork.com/fn-dish/news/barilla-spotify-how-long-to-cook-pasta-playlists Barilla Past Playlists
  25. ^ Cavan Sieczkowski (26 September 2013). «Barilla Pasta Won’t Feature Gay Families In Ads, Says Critics Can ‘Eat Another Brand Of Pasta’«. Huffington Post. Retrieved 26 September 2013.
  26. ^ «Italian pasta brand Barilla in gay advert row». BBC News. 26 September 2013. Retrieved 26 September 2013.
  27. ^ a b Sara C Nelson (26 September 2013). «Guido Barilla, Pasta Chairman, Faces Backlash Over Anti-Gay Comments». Huffington Post (UK). Retrieved 26 September 2013.
  28. ^ VcVeigh, Trevor (29 September 2013). «Pasta-maker in hot water as rival posts pro-gay imagery on social media». The Observer.
  29. ^ Somashekhar, Sandhya (19 November 2014). «Human Rights Campaign says Barilla has turned around its policies on LGBT». The Washington Post. Retrieved 12 January 2017.
  30. ^ Wallace, Gregory (19 November 2014). «Barilla goes from worst to first on gay rights». CNNMoney. Retrieved 12 January 2017.
  31. ^ Weiss, Geoff (20 November 2014). «How Barilla transformed into a trailblazer for corporate equality». Entrepreneur. Retrieved 12 January 2017.
  32. ^ Romo, Vanessa (27 October 2022). «2 Californians bought Barilla pasta thinking it was made in Italy. Now they’re suing». NPR. Retrieved 28 October 2022.
  33. ^ Valinsky, Jordan (20 October 2022). «Is Barilla really ‘Italy’s No. 1 brand of pasta?’ A lawsuit says no | CNN Business». CNN. Retrieved 28 October 2022.

External links[edit]

Wikimedia Commons has media related to Barilla.

  • Official website Edit this at Wikidata
Barilla

Barilla logo.svg
Type Società per azioni
Industry Food processing
Founded 1877; 146 years ago
Founder Pietro Barilla Sr.
Headquarters

Parma

,

Italy

Area served

Worldwide

Key people

Guido Barilla (chairman)
Products
  • Pasta
  • ready-made sauces
  • bakery products
  • biscuits
  • toasted bread
  • cereals
  • snacks
  • pastries
  • soft bread
  • brioches
  • power snacks
  • cakes and crisp bread
Revenue Increase €3.936 billion (2021)[1]

Operating income

Increase €361 million (2021)[1]

Net income

Increase €229 million (2021)[1]
Total assets Increase €4.029 billion (2021)[1]
Total equity Increase €1.895 billion (2021)[1]

Number of employees

8,727 (2021)
Divisions 20 brands
Website www.barillagroup.com

Barilla G. e R. Fratelli S.p.A. is an Italian multinational food company. It is the world’s largest pasta producer.[2]

History[edit]

The company was founded in 1877 as a bakery shop in Parma, Italy by Pietro Barilla Sr. The company expanded in 1908, and in 1910 Barilla inaugurated a new pasta factory equipped with a «continuous baking» oven.[3]

After the death of Pietro Barilla Sr. his sons Riccardo and Gualtiero took the reins of the family company, increasing the production and distribution of products, thanks to technological innovations which allowed the company to rapidly transform itself, over the course of the 1920s and 1930s, into the most important bread and pasta company in Emilia-Romagna. In 1919 Gualtiero Barilla died, leaving his brother Riccardo at the helm of the company together with his wife Virginia. In 1947 Riccardo also died and the management passed to his sons Pietro and Gianni, exponents of the third generation. With the advent of the two Barilla brothers, the company experienced a phase of great development, and in 1952 the production of bread was suspended to concentrate solely on pasta. In those years, Barilla quickly transformed itself from a regional company to a company with a strong presence in Northern Italy, thanks to the quality of the products, to the balanced prices and to its innovative capacity, such as the use of cardboard to pack pasta.

In 1960 Barilla became a joint-stock company, and in the following years it opened new factories, in Rubbiano, which marked Barilla’s entry into the cracker and breadsticks sector, and in Pedrignano, just outside Parma.[4]

The company remained in the hands of the Barilla family until 1971 when the American chemical company W. R. Grace acquired a controlling interest. However, Grace left day-to-day control in the hands of Pietro Barilla, grandson and namesake of the company founder. Pietro reacquired control in 1979, and the company has remained privately held ever since.[5]

In 1993 Pietro Barilla died at the age of 80 and the management of the company passed to his children Guido, Luca, Paolo and Emanuela. This led to the fourth Barilla generation, and throughout the nineties the company continued the internationalization process begun at the beginning of the decade under the management of Pietro, opening in 1999 the first production plant in Iowa, in the United States.

This expansion continued with the acquisition of various foreign companies in the food sector, such as the MISKO pasta company in Greece (1991), the Turkish pasta company Filiz Makarna (1994), the Swedish crispbread producer Wasabröd (1999), the joint venture with the Mexican Herdez in 2002 (pasta brands Yemina and Vesta).[4] In 2002 Barilla took over the German company Kamps AG, which was then sold to the Czech Agrofert in 2013, except for the French soft bread company Harrys, which still belongs to the Barilla Group.[6] In 2007 Barilla opened a second production plant in the United States, in Avon, New York.

Since December 2013, in order to have a direct relationship with the American customers, the company has opened some restaurants («Casa Barilla») in the United States: the first was in New York, the second in California.[7]

At the beginning of 2021 Barilla finalized the acquisitions in Canada of the Catelli company (including Lancia and Tolerant brands) and, in the United Kingdom, of the majority stake in Pasta Evangelists, a London-based start-up for the production of fresh pasta for home delivery; operations that mark the international growth of the Barilla Group and its desire to identify and anticipate consumer needs and values around the world.

Overview[edit]

The Barilla family has been at the helm of the company for 145 years. Barilla Group controls Barilla (multinational pasta maker), Mulino Bianco, Gran Cereale, Pan di Stelle, Pavesi, Voiello, First and Academia Barilla (Italy), Harrys (France), Wasabröd (Sweden), Catelli (Canada), MISKO (Greece), Pasta Evangelists (United Kingdom), Filiz Makarna (Turkey), Yemina and Vesta (Mexico) trademarks.

The group produces many kinds of pasta, and is the world’s leading pasta maker with 24.5% of the Italian market.[8] It produces pasta in over 160 shapes and sizes. Barilla brand pasta is sold in numerous restaurants worldwide, such as those belonging to the Pastamania chain.[9] It is also the leading seller of bakery products in Italy. Through its acquisition of the Swedish company Wasa, it is the world’s leading producer of flatbread (a Scandinavian staple), selling 60,000 tons annually.[10]

Barilla Group has 30 production sites, 15 in Italy and 15 in the rest of the world: production plants are located in Italy and in Greece, France, Germany, Norway, Russia, Sweden, Turkey, the United States (in Ames, Iowa and Avon, New York), Mexico and Canada. The company also operates mills in Italy, Greece, Sweden, Turkey, US and Canada. While its central office is in Parma, it has corporate offices in several other countries as well, such as Austria, Belgium, France, Germany, Greece, the Netherlands, Poland, Russia, Slovenia, Sweden, Switzerland, Turkey, the US, Mexico, Brazil, Australia, and Japan. Barilla is distributed in the UK by Euro Food Brands Ltd. Barilla’s Italian production facilities are located in Parma, Foggia, Marcianise, Castiglione delle Stiviere, Cremona, Melfi, Rubbiano, Novara, Muggia[11] and Ascoli Piceno.[12] Its plant in Greece (near Thiva) is the third largest in Europe.[13] The plant where the pasta was made is noted on the packaging by a code letter,[14] whereas products made in Italy are explicitly labeled as such.[15] The wheat used to make the final product is purchased from around the world.[15]

In 2021, the company had a turnover of €3.936 billion, with a net profit of 229 million euros. In 2020, turnover was €3.890 billion (with an increase of 7% compared to the previous year), while net profit reached €351 million (+55% on 2019).

Other activities[edit]

In 1987, on the initiative of Pietro Barilla, the Barilla Historical Archive was created to collect, preserve and enhance the company’s historical documentation, starting from 1877. The archive is located in the Barilla plant in Pedrignano, near Parma, and it contains over 60,000 documents divided by sector, also including the documentation produced by the brands subsequently incorporated into the company: Voiello, Mulino Bianco, Pavesi, Filiz, Wasa, Harrys.[16]

On 30 November 1999 the italian Ministry of Culture declared the Barilla Historical Archive “of remarkable historical interest” because it “bears witness to the development of the food industry in Parma and the evolution of society in Italy”.[17]

Since 2018 the new internet site is active and available, in which it is possible to visit the different sections of the archive, among which are the photo library and TV advertising with more than 2700 commercials.

The Barilla Historical Archive, in 2001, has been among the founding partners of Museimpresa, an Italian association that collects more than 100 members as Museums, Archives and Cultural Institutions and that represents a very useful place for meetings, changes of experiences and knowledge.
[18]

In 2014 The Barilla Historical Archive has contributed to install, at Corte di Giarola near Collecchio (Parma), an ancient 11th century Benedictine Grancia, the Pasta Museum, with equipments and documents of extraordinary interest, including an entire pasta plant dating back to 1850 and the oldest sample of industrial spaghetti dating back to 1837. The Pasta Museum is inserted in the circuit of Food Museums of the Province of Parma, as well as the Tomato Museum, installed in the same Corte di Giarola.

In 2009, the BCFN — Barilla Center for Food & Nutrition (now «Fondazione Barilla») was established: it is a multidisciplinary, independent think tank working for food sustainability and healthy lifestyles.[19]

Sponsorship and promotion[edit]

As of 2020 the ‘global testimonial’ of the company is Roger Federer. The company has sponsored the Italian national basketball team on several occasions,[20] as well as the Italian race car driver Alex Zanardi.[21] Furthermore, Barilla is currently the main sponsor of the US alpine skier Mikaela Shiffrin[22] and tennis player Cori Gauff.[23]

In 2021, Barilla created a Spotify playlist with songs timed just long enough for the perfect pasta.[24]

Controversies[edit]

In 2013, after the chairman Guido Barilla made comments regarding his opposition to adoption by gay families and unwillingness to showcase gay families in his advertisements,[25] some called for a boycott against Barilla products.[26][27][28] Guido later apologized[27] and the company began advocating for LGBT causes.[29][30][31]

In 2022, two Americans filed a class action suit in a California court against Barilla. They accused the company of emphasizing its Italian identity while the majority of its products are manufactured in the United States. Barilla attempted to have the case dismissed, but a judge ruled that the plaintiffs had suffered “economic injury” due to the deceptive advertising.[32][33]

References[edit]

  1. ^ a b c d e Annual Report 2021. Barilla Group.
  2. ^ «Guido Barilla». Forbes. Retrieved 23 August 2019.
  3. ^ Álvarez (1988). «LA MÚSICA EN EL CONGRESO DE CULTURA DE CANARIAS (Noviembre de 1986 — Febrero de 1987)». Revista de Musicología. 11 (1): 324. doi:10.2307/20795224. ISSN 0210-1459. JSTOR 20795224.
  4. ^ a b «BARILLA HISTORY». Archivio Storico Barilla. Retrieved 18 June 2021.
  5. ^ «Barilla: Italian or American». Archived from the original on 1 October 2020.
  6. ^ «Barilla Signs Deal To Sell Lieken To Agrofert». Barilla Group. Retrieved 18 June 2021.
  7. ^ «Casa Barilla | Pasta Kitchen, US». Casa Barilla | Italian restaurant (US). Archived from the original on 17 June 2021. Retrieved 18 June 2021.
  8. ^ Quanto vale il mercato della pasta in Italia e nel mondo, Business Intelligence Group, 4 May 2021
  9. ^ «Unleashing the ‘Mania’ — 7 million plates of pasta sold… and counting!» (PDF). Asia Franchise & Business Opportunities (April — June 2008). Archived from the original (PDF) on 27 February 2013. Retrieved 9 February 2013.
  10. ^ «HomePage». www.wasa.com. 29 September 2020. Retrieved 18 June 2021.
  11. ^ Barilla acquires Pasta Zara’s factory in Trieste, ItalianFood.net, 12 October 2020
  12. ^ «Barilla — Good for You. Good for the Planet». Barilla Group. Retrieved 17 July 2019.
  13. ^ «Barilla July 2008 Report» (PDF). Archived (PDF) from the original on 1 October 2020.
  14. ^ Information from Barilla Spaghetti n.5 packaging
  15. ^ a b «Pasta, Pasta Sauce, and Recipes | Barilla». Pasta, Pasta Sauce, and Recipes | Barilla. Retrieved 17 July 2019.
  16. ^ «The Barilla Historical Archive». Archivio Storico Barilla. Retrieved 18 June 2021.
  17. ^ «BARILLA HISTORICAL ARCHIVE IS ONLINE OVER 35,000 DIGITALISED PHOTOS, VIDEOS AND ADS 141 YEARS OF MEMORIES OF A COMPANY THAT REFLECTS ITALY’S HISTORY». 14 November 2018. Retrieved 13 July 2021.
  18. ^ «Museimpresa». Retrieved 13 July 2021.
  19. ^ «Mission Vision — About Us — Barilla Foundation». www.barillacfn.com. Retrieved 18 June 2021.
  20. ^ Photos — FIBA Olympic Qualifying Tournament (Italy) 2016, FIBA.com, Retrieved 27 September 2016.
  21. ^ Rachel Cohen, Amputee race car driver Alex Zanardi to compete in NYC Marathon in handcycle category, USA Today, 11 January 2007
  22. ^ BARILLA EXTENDS PARTNERSHIP WITH U.S. ALPINE SKIING STAR AND 2014 OLYMPIC GOLD MEDALIST MIKAELA SHIFFRIN
  23. ^ «A NEW ACE JOINS THE BARILLA TEAM». Barilla Group. Retrieved 18 June 2021.
  24. ^ https://www.foodnetwork.com/fn-dish/news/barilla-spotify-how-long-to-cook-pasta-playlists Barilla Past Playlists
  25. ^ Cavan Sieczkowski (26 September 2013). «Barilla Pasta Won’t Feature Gay Families In Ads, Says Critics Can ‘Eat Another Brand Of Pasta’«. Huffington Post. Retrieved 26 September 2013.
  26. ^ «Italian pasta brand Barilla in gay advert row». BBC News. 26 September 2013. Retrieved 26 September 2013.
  27. ^ a b Sara C Nelson (26 September 2013). «Guido Barilla, Pasta Chairman, Faces Backlash Over Anti-Gay Comments». Huffington Post (UK). Retrieved 26 September 2013.
  28. ^ VcVeigh, Trevor (29 September 2013). «Pasta-maker in hot water as rival posts pro-gay imagery on social media». The Observer.
  29. ^ Somashekhar, Sandhya (19 November 2014). «Human Rights Campaign says Barilla has turned around its policies on LGBT». The Washington Post. Retrieved 12 January 2017.
  30. ^ Wallace, Gregory (19 November 2014). «Barilla goes from worst to first on gay rights». CNNMoney. Retrieved 12 January 2017.
  31. ^ Weiss, Geoff (20 November 2014). «How Barilla transformed into a trailblazer for corporate equality». Entrepreneur. Retrieved 12 January 2017.
  32. ^ Romo, Vanessa (27 October 2022). «2 Californians bought Barilla pasta thinking it was made in Italy. Now they’re suing». NPR. Retrieved 28 October 2022.
  33. ^ Valinsky, Jordan (20 October 2022). «Is Barilla really ‘Italy’s No. 1 brand of pasta?’ A lawsuit says no | CNN Business». CNN. Retrieved 28 October 2022.

External links[edit]

Wikimedia Commons has media related to Barilla.

  • Official website Edit this at Wikidata

  • Макаровский монастырь саранск телефон
  • Макаркина нотариус вязьма телефон
  • Макаренко 21 номер поликлиники
  • Макарена иваново салон красоты телефон
  • Макано суши павловский посад телефон